Een date vormt een Engelse beschrijving van een afspraakje, met een kandidaat-partner. Je gebruikt een date om de ander te leren kennen, er is wat dat betreft sprake van een fase van ontdekken. Daten kun je uitstekend online, al kan een date natuurlijk ook verwijzen naar het spannende afspraakje zelf.

Geschiedenis van de date

De geschiedenis van de date gaat terug tot in de 17e eeuw. Zou je iemand destijds hebben gevraagd ‘wat is een date’, dan was er uiteraard geen sprake van internet en ging het om een afspraak tussen twee kandidaat-partners die mogelijk met elkaar zouden gaan trouwen. Hierbij was het vooral van belang of de beide partners praktisch bij elkaar pasten. In de 18e eeuw kwam er al wat meer liefde bij de date kijken, al was dat nog niet te vergelijken met de vrijheid die we nu hebben om iemand te leren kennen.
Vanaf de 20e eeuw was er minder sprake van een selectieproces. De date werd een middel om iemand te leren kennen die we leuk vinden, in plaats van iemand die volgens de rest van de familie goed paste. Het werd in de Verenigde Staten mogelijk om op date te gaan zonder dat de familie mee keek. Vanaf dat moment heeft de date zich ontwikkeld tot een afspraak tussen twee relatief onbekenden van elkaar, in de openbare ruimte. De blind date is er sinds de 21e eeuw, net als de online date om via het internet contact met elkaar te maken.

Verschillende vormen van de date

Vandaag de dag onderscheiden we verschillende vormen van de date. ‘Wat is een date’ valt wat dat betreft niet meer eenduidig te beantwoorden. Een date kan wijzen op een speeddate om elkaar snel te leren kennen, net als een spannende blind date of een online date om het eerste contact te kunnen leggen. Verder kun je doedaten en dinnerdaten, afhankelijk van wat je zoekt. Wil je starten met een leuke online date? Meld je dan direct aan bij Lexa of een van de andere grote sites, om goed van start te gaan.